Mám na dílně xciting 500 AFI který nejde natočit, starty se postupně zhoršovali a původní majitel to řešil silnější aku až to došlo do stádia kde si už nikdo nevěděl rady až se to dostalo ke mě.
Co jsem zjistil, udělal.... při pokusu o start jasně nefunkční automatický dekompresor - starter vzdal točení ve chvíli kdy byla směs ve válci stlačena do komprese, stačilo chvilku počkat až tlak uteče a zase se do další komprese protočil.
Sundal jsem ventildekl, zkontroloval ventilové vůle a zkusil protočit manuálně dekompresorem ve chvíli kdy byly zmáčknuty výfukové ventily, volnoběžka šla lehce jen v jedno místě byl náznak zadrhnutí.
Po vyndání výf. vačky a sundání jednosměrného ložiska dekompresoru byli zřejmé otlaky na pracovní ploše dekompresoru na hřídeli vačky, vyměnila se tedy kompletní vačka (nová). Pro sichr se ještě prohodili vahadla mezi sáním a výfukem, díl je stejný a na výfukovém v místě práce dekompresoru byl otlak... Neměnil se "stop pin" a jeho pružina, neměl jsem je nové a problém jsem v nich neviděl.
Situace je ale stále stejná, uniká mě jak ten dekompresor funguje, pokud si ho manuálně pootočím a podržím tak funguje tak jak má, přizvedne vahadlo a motor točí volně. Jak ho pustím tak se ventily zavřou a tlačíme směs.
Předpokládám, že při točení motorem rukou či starterem by se měl dekompresor aktivovat a umožnit tím motoru nabrat otáčky, ale tady se mu nějak nechce a fakt ani nechámu jak by se mu mělo chtít...
..................................................................
Motor uvnitř čistý, žádný zakarbonování, jeden člověk ze zastoupení kymco mě tvrdil, že právě u těhle motorů vlivem opotřebení komprese neubývá jako u jiných motorů ale zvětšuje se a že je to dáno zakarbonováním což je za mě nesmysl, tady je problém v neotevření dekomprese.
Starter vyčištěn od uhlíkového prachu, ložiska namazána, kabely nataženy přímo od starteru k auto aku. V tomhle stavu je starter schopen přetlačit i tu kompresi ale startovací otáčky jsou ca 345 s tím, že každým otočením klesnou a ruku v ruce s tím jak klesnou tak to už nehodí jiskru, jiskra proběhne v podstatě jen jedna a pak klesá indukované napětí na snímači otáček na ca 2.2V a to již zřejmě pro ECU málo a další jiskření neprobíhá...
Pokud se vyndá svíčka z hlavy a točí se takto naprázdno tzn startovací otáčky jsou dostatečně vysoké tak svíčka jiskří bez problému.
Podstatná věc napětí akumulátoru, aby se eliminovalo padání napětí pro ECU, použil jsem na točení starterem jednu aku a druhou mám solo na elektroniku tzn padání napětí na aku pro starter neovlivňuje napětí pro ECU!
Jo ještě mě pán z kymco směroval k tomu, že problém snad jednou vyřešili tím, že vyměnili hřídel s redukčním převodem od starteru na volnoběžku na statoru altiku, pro sichr jsem tam kouknul taky, žádné vůle jsem nešel, volnoběžka volnoběžkuje.
Tak jesti někdo víte jak funguje tento konkrétní dekompresor byl bych rád za osvětu... Manuální dekompresory znám, odstředivý taky, ale smysl dekompresoru na volnoběžce nějak nechápu....
ECU komunikuje s diagnostikou naprosto korektně, zarazilo mě tedy, če kymco nepočítá s teplotou nasávaného vzduchu ale budiž je to skůtr a né závodní moto.
Děkuji všem co dočetli až sem a ještě víc tomu kdo bude vědět

A ještě EDIT: co jsem hledal manuály na kymco tak jsou zde: